• Matthijs Groen

'Het is een bijzondere tijd'

Een Blog over hoe het idee voor de film is ontstaan en hoe het creatieve proces vorm kreeg.

'Mijn wens bestond al langere tijd om een film te maken over mijn stad Enschede.

Van een tukker voor tukkers!'


Dat we inmiddels al een paar maanden in een bijzondere tijd leven mag duidelijk zijn.

Ook op persoonlijk en professioneel vlak heb ik hier, zoals velen, veel van gemerkt.

Vrijwel direct was mijn werkagenda leeg omdat ik veel werk haal uit bijeenkomsten, evenementen en het maken van bedrijfsfilms. De voor iedereen bekende maatregelen zorgden er snel voor dat opdrachten tot een nader te bepalen moment werden uitgesteld.


De gedachte die bovenkwam was dat ik sowieso niet stil wil zitten. Al snel kwam het in me op dat dit moment een mooie kans was om een zogenaamd passie-project uit te gaan werken dat al een tijd op de plank lag. Al lang liep ik met het idee om als trotse tukker een film te maken die mijn stad Enschede, waar ik ben geboren en getogen, in beeld te brengen.

Tot voor kort bleef het vaak bij af en toe beelden maken van de stad en omliggende natuur op momenten dat het er mooie dagen voor waren.Start van het proces

Na een paar wandelingen en fietstochten door de stad merkte ik uiteraard dat de stad zonder mensen, er niet meer uit zag zoals ik haar kende. Leeg en stil.

Dit was een uitgelezen kans om mijn stad op een unieke manier vast te leggen op film.

Het vooruitzicht dat er voorlopig geen opdrachten zouden zijn was even minder negatief geworden omdat ik een idee had gekregen hoe ik er een invulling aan kon geven aan met mijn gewenste filmproject.Dat de lente dit jaar niet teleurstelt mag duidelijk zijn, wat een geweldig weer is het de afgelopen weken geweest. Het was dan ook een genot om eropuit te gaan en een nieuw deel van de stad vast te leggen. Middels een handige app (Ephemeris) kon ik op de kaart van Enschede een inschatting maken waar de schaduw en zon zich op een bepaald tijdstip van de dag zou bevinden. Soms betekende het dat ik aan het begin en het einde van de dag op pad ging om het beste licht te pakken voor die desbetreffende locatie.De locaties

Locaties die in de film te zien zijn o.a. De Oude Markt, De Alpha Toren, De Universiteit,

Het Volkspark, De Boulevard 1945, Het Van Heekplein en De Grolsch Veste.


De film laat veel mooie bekende plekken van Enschede zien, maar ik wilde meer dan dat en ook meer dan enkel lege straten. Ik vind het belangrijk dat de huidige situatie aandacht krijgt en dat er zeker mag worden stilgestaan bij de bijzondere situatie waar we in verkeren.

Echter moet wel het positief omgaan met een negatieve situatie centraal staan.

Een belangrijk onderdeel van de film is dat het geheel er zonnig en kleurrijk uit moest gaan zien om een positieve sfeer uit te dragen.Een ontdekkingstocht

Een leuk deel van het filmproces was dat ik er 's ochtends met mijn fiets en cameratas op uittrok naar de vooraf bepaalde locaties. Ondanks dat ik zelf in mijn jeugd op een aantal verschillende plekken in Enschede heb gewoond en er veel van heb gezien ontdekte ik elke keer weer iets nieuws.

Het zijn de kleine details in straten en wijken die mijn beeld van Enschede nog completer hebben gemaakt. Al fietsend heb ik ontzettend veel omgefietst, puur en alleen omdat ik de tijd had en nieuwsgierig was naar wat ik nog nooit had gezien. De ene keer was het een straat, dan een klein plein of een standbeeld.De muziek

Nadat ik alle locaties had gefilmd ben ik bezig gegaan met het zoeken naar de juiste muziek.

De montage zou rustig worden dus beelden die wat langer zichtbaar zijn en geen flashy overgangen. Qua muziek wou ik graag een instrumentaal nummer omdat ik zelf de tekst zou gaan bedenken waar het uiteindelijk mee tot een geheel zou worden gemaakt.

Het nummer Currents van de componist Steven Gutheinz viel me direct op door het rustige en eenvoudige karakter, waar toch een aantal oplevingen in te horen zijn.

Ik heb nog een aantal andere nummers geprobeerd maar telkens kwam ik weer terug bij dit nummer. Het kalme en mooie pianospel past precies bij de sfeer die in in gedachten had.De tekst kwam vrij snel tot stand. Al kwam het wel in delen en had ik uiteindelijk te veel regels.

Na veel schrappen en het verplaatsen van de zinnen qua volgorde is het verhaal uiteindelijk tot stand gekomen.

Als ik voor videoproducties een voice-over nodig heb dan maak ik altijd gebruik van externe partijen en ik heb ik lang getwijfeld wat ik hier mee wilde doen.

Maar omdat ik graag een persoonlijk verhaal wil vertellen heb ik besloten om het zelf in te spreken.

Na een aantal keer terugluisteren was ik gek genoeg als snel gewend aan mijn eigen stemgeluid. Wel vond ik dat het te eentonig klonk. Toen bedacht ik me dat het wellicht leuk zou zijn om een vrouwenstem eraan toe te voegen. Dit geeft samen met mijn stem meer afwisseling en omdat het verhaal ook gaat over hoe mensen zich in de samenleving voelen en gedragen, zou het een nog completere afspiegeling zijn van de samenleving.

Mijn vriendin was erg enthousiast toen ik haar vroeg of ze hier ook haar aandeel in wilde hebben.

Nou vraag ik vaak haar mening over producties die ik maak, maar dit was de eerste keer dat we op deze manier samenwerkten aan een film. Een erg leuk onderdeel van het proces.De montage

In het montage proces is het weer een klassiek ‘kill your darlings’ verhaal geworden. Voor wie niet bekend is met dit principe. Het komt er op neer dat je te veel mooie bruikbare beelden hebt voor de film dan dat je echt kan gebruiken. Een proces van schuiven en terugkijken en luisteren is een leuk proces omdat je telkens weer achter een beter passende volgorde komt.

Ondanks dat dit mijn eigen project is en ik alles zelf mag bepalen en vormgeven was de afronding toch wel aan een oplever tijd gebonden. Gezien het feit er dagelijks wel zaken veranderen omtrent de regelgeving mag die film niet te laat gelanceerd worden en dient actueel te zijn voor de huidige stand van zaken in het land.


Nu terugkijkend op alle overweldigend leuke, emotionele en bijzondere reacties die ik heb ontvangen op de film, kan ik met veel plezier en ook trots terug kijken op dit proces.


'Hou vol, blijf positief, geniet, want het is lente in ons Twente.'


0 reacties